Aleph 500

Az ALEPH 500 teljes mértékben integrált könyvtári rendszer, piacvezető program a könyvtár automatizálás területén. Ez a mai elvárásoknak maximálisan megfelelő könyvtári megoldás, mely ipari szabványokon alapul, tükrözi az Ex Libris által követett filozófiát, mely a rugalmasság és könnyű használat szempontjait tartja szem előtt. Az Ex Libris világszerte vezető szerepet tölt be a könyvtárak és információs központok számára történő magasszintű megoldások fejlesztésében. Az Oracle® adatbázisból, teljeskörű Unicode karakterkészlet támogatásból, XML kezelési jelentésekből, és az egyéb jelentős alkalmazásokhoz kapcsolódó API linkekből felépülő rendszer, az ALEPH 500-as integrált könyvtári rendszer elöl jár a könyvtár automatizálás területén. A két évtizeden keresztül fejlesztett négy generációs ALEPH rendszertervezés hűséges vevőkört épített ki magának világszerte. Több mint 800 ALEPH rendszert installáltak a mai napig 50 ország könyvtáraiban és nagy könyvtári konzorciumaiban.

Termékismertető letöltése (PDF)

 A folyamatosan fejlődő könyvtári automatizálás területén az Ex Libris nyújtja az Ön intézményének a legmegfelelőbb könyvtári megoldást.

 

Rugalmas – A moduláris összetevők az intézmény vagy konzorcium szükségleteihez alakíthatóak.

Könnyű használat – Intuitív munkafolyamatok és felhasználói munkafelületek segítik a hatékonyságot.

Alakítható – A módosítható összetevőkkel bármilyen méretű könyvtárak és konzorciumok egyedi kezelési rendszereket hozhatnak létre.

Nyitott – Az ipari szabványokon, mint pl. az OpenURL, XML, OAI, NCIP és ODBC, alapuló Ex Libris termékek teljes forrás-megosztási lehetőségeket, maximális összekapcsolhatóságot és akadálymentes interakciót nyújtanak külső rendszerekkel és adatbázisokkal.

 

Az ALEPH 500 szerkezete tartalmazza a könyvtárosok által használandó klienseket, melyek Microsoft Windows® alapúak; közhasználatú Web keresési lehetőségeket; valamint Z39.50 klienseket a távoli kereséshez és adatátemeléshez.

 

Megbízható – A beépített többszintű kliens/szerver felépítés biztosítja, hogy az Ex Libris termékcsalád most és a jövőben is megfelel majd igényeinek.

Többnyelvű – A Unicode teljes mértékű támogatása több karakterkészletet és írási irányt engedélyez. A tartalom és a munkához használt kezelési felület több mint 20 nyelven jeleníthető meg és használható.

 

WEB OPAC

 

A kifinomult, könnyen használható Web OPAC felületünk a felhasználó belépője az ALEPH 500-as rendszerbe. Csak egy hagyományos Web böngésző szükséges hozzá a kereső számítógépén vagy internet elérést biztosító mobil eszközén, és bármikor-bárhonnan könyvtári információkhoz juthat a felhasználó, a könyvtárrendszer mentési és jelentésgeneráló működési folyamatai közben is. Ennek segítségével a helyi vagy más intézményekben megtalálható anyagok keresését, vagy egyszerűen az olvasójegyén levő tételek ellenőrzését is könnyedén elvégezheti a felhasználó. HTML oldalak használatával, a Web OPAC maximálisan a könyvtár igényeihez alakítható.

 

Erőteljes, egyértelmű keresési eszközök teszik lehetővé, hogy a felhasználók alap- vagy összetett keresést végezzenek, valamint hogy csaknem végtelen számú böngésző és kereső indexet használhassanak a keresésük során. Könyvtára használhatja az ALEPH 500-zal szolgáltatott szabvány indexcsomagot, vagy meghatározhatja saját kereshetőségi szempontjait.

  

A teljesen integrált ALEPH 500-as rendszer támogatja az ISO ILL-t és elérhetőséget biztosít felhasználóinak az elektronikus és Internetes források elérésére a MARC alapú linkekkel, kapcsolómezők segítségével és a Z39.50 keresési funkcióval. Az Ex Libris díjnyertes SFX TM kontextus-érzékeny linkelő technológiájával a felhasználók elérhetik a könyvtár által meghatározott szolgáltatásokat. Ezen dinamikusan létrehozott szolgáltatások tartalmazhatnak linkeket egy e-folyóirat teljes szövegéhez, hivatkozási adatbázisokhoz, Web-alapú forrásokhoz, helyi információs repozitóriumokhoz, és számos más szolgáltatáshoz.

 

ADAM

 

Az ADAM modul, az ALEPH Digital Asset Module, lehetővé teszi a könyvtárak számára a digitális gyűjtemény és az ehhez kapcsolódó metaadatok kezelését az ALEPH 500-as környezeten belül. Ezzel a kiterjesztett, gazdagított megközelítéssel támogatja a könyvtárakat az új könyvtári anyagokat integráló folyamatok birodalmába vezető úton, melyben könyvek és folyóiratok együttesen léteznek videó-, kép- és hanganyagok mellett. Az Ön könyvtára most már teljesen integrált tartalmat nyújthat felhasználóinak, ide értve a digitális anyagokat és a hagyományos könyvtári rekordokat is.

 

A keresés során az elérhető anyagot bemutató hívókép vagy ikon jelenik meg a felhasználónak. Az ezekre vonatkozó technikai jogokat és megőrzési metaadatokat a könyvtár határozhatja meg a rekordokhoz. A bővített ALEPH 500 Web OPAC lehetővé teszi felhasználói számára a metaadatok böngészését, a szöveganyagokban való teljes szöveges keresést, és a digitális anyagok egyszerű és gyors előhívását és megtekintését.

 

Unicode

 

Az ALEPH 500 Unicode alapú, többnyelvű és több karakterkészletű támogatást nyújt. Az Ön könyvtára több mint 20 alkalmazható nyelvből válogathat. 

Az ALEPH 500 felhasználóinak több mint 20 nyelven jeleníthető meg a rendszer Web OPAC-ja és kezelőfelülete. A felhasználók bármikor megváltoztathatják a kezelőfelület nyelvét.

A Web OPAC-on az olvasó meghatározhatja melyik nyelven használja a katalógust, és a rendszer ezt a nyelvet hozzákapcsolja a felhasználó könyvtári profiljához; onnantól valamennyi könyvtári funkciót ezen a nyelven hajt végre az adott olvasó számára a rendszer.

 

Jogosultsági rendszer

 

A felhasználót jogosultságok teljes készlete segíti abban, hogy könnyedén végezhessen el számos feladatot:

 • Aktuális kölcsönzések megtekintése és kölcsönzések meghosszabbítása, a könyvtár kölcsönzési szabályzata szerint
 • Dokumentumok kérése előjegyzéssel, dokumentum-kézbesítéssel, és könyvtárközi kölcsönzéssel
 • Korábbi kölcsönzések listájának megtekintése
 • A kezelőfelület, Web OPAC nyelvének és a rekordmegjelenítési formátumának meghatározása
 • Bizonyos keresési eredmények és stratégiák elmentése saját e-polcra a későbbi előhíváshoz. Ezen adatok elküldhetők e-mailben is
 • Több SDI (Selective Dissemination of Information) profil meghatározása. Az SDI szolgáltatás értesíti a felhasználót azon új kiadványok elérhetőségéről, melyek kapcsolódnak az érdeklődési köreihez

 

Katalogizálás

 

Az ALEPH 500 Katalogizáló modul integrálja a katalogizáló funkciókat a rendszer valamennyi egyéb funkciójával. Valamennyi fontosabb bibliográfiai eszköz kezelőfelületéhez kapcsolódva, az adatokat Unicode-ban menti el. Egyszerre több MARC és nem MARC formátumot is támogat, a felhasználóknak egyetlen adatbázist szolgáltatva, melyhez a könyvtárosok szabadon meghatározhatják a helyi mezőket, amikhez érvényesítés és indexelés kapcsolódhat. A katalogizálási szabványok ilyen szintű alkalmazása biztosítja a mai követelményeknek való megfelelést, és megalapozza a most megjelenő szabványokhoz - mint például az FRBR - idomulást is.

A katalogizálás hatékonyságát a szabványos ALEPH 500 katalogizáló sablonok vagy saját sablonok alkalmazásával fokozhatja a felhasználó. Alapértelmezett funkció gombok segítik a gyors szövegbevitelt, melyeket kifejezetten az egérkattintások csökkentésére fejlesztettek ki. A szövegszerkesztés során használható eszközök is elérhetőek a hatékony katalogizálás elősegítése érdekében. A könyvtár által meghatározott ún. ’fix-rutinok’ irányítják az elmentett rekordok automatikus ellenőrzésének és érvényesítésének munkafolyamatát.

A katalogizált rekordokat a rendszer automatikusan ellenőrzi és kiegészíti a mentés során. Az ellenőrzés során kifinomult ellenőrzési és gazdagítási lehetőségek biztosítják a rekord szabványoknak való megfelelését. A rekordok indexelése azonnali, így a rekord a mentés után azonnal használható és visszakereshető. A szállítóktól, bibliográfiai alkalmazásokból (OCLC és RLIN), és más könyvtárakból származó rekordokat és adatokat egyszerűen importálhatnak a felhasználók a saját adatbázisukba a Z39.50 protokollon keresztül.

A folyamatos adatbázis-karbantartás felgyorsul azáltal, hogy lehetséges a könyvtárosok számára az authority fájlok megtekintése, a katalógusban való keresés, a külső adatbázisokból való importálás/exportálás, több rekord egyidejű szerkesztése, szabvány másolási és beillesztési funkciók alkalmazása, és a bibliográfiai rekord bármely rögzített adatának indexelése.

Az ADAM és az erőteljes ALEPH 500 katalogizáló modul összekapcsolásával az Ön könyvtára feltöltheti a digitális tételek széles skáláját – könyveket, folyóiratokat, videókat, kép- és hanganyagokat. Az alkalmazottak létrehozzák az általuk választott MARC formátumú kapcsolódó bibliográfiai adatokat és hozzáadják az odavonatkozó technikai jogokat és megőrzési metaadatokat. A könyvtár felhasználói teljesen integrált tartalmat kapnak, mely digitális és hagyományos anyagokból áll.

 

Jellegzetességek:

 • Érvényesíti a fix-mezejű adatokat rekord, címke, vagy almező alapján
 • Támogatja a globális adatbázisok változásait mező, almező, vagy megadott szó alapján
 • Jelentést készít a megváltoztatandó rekordokról, a könyvtár által meghatározott kritériumok alapján
 • Keres a katalogizált környezethez tartozó helyi és távolabbi authority fájlokat
 • Automatikusan létrehozza és karbantartja az authority rekordból bibliográfiai rekordba kapcsolódó linkeket
 • Az authority és bibliográfiai rekordok integrációjának kezeléséről jelentéseket készít

 

 

Beszerzések/Folyóiratok

 

Beszerzések:

 

Irányított munkafolyamat az ALEPH 500 Beszerzések/Folyóiratok rámutat-és-kattint funkciójával. Nehézségek nélküli navigálás és folyamatos integráció teszi könnyeddé és hatékonnyá valamennyi anyagnak a rendelését, reklamációját, érkeztetését és számlázását. A Beszerzések/Folyóiratok megrendelési űrlap lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak meghatározzák a könyvtár által megadott beszerzési típust (monográfia, folyóirat vagy folyamatos rendelés) és a megrendelési űrlapra írandó szöveget.A megrendelések online vagy batch módban is létrehozhatóak.

  

Az EDI (Electronic Data Interchange) protokollok kiterjedt használata meggyorsítja a beszerzési funkciókat (megrendelés, számlázás, reklamáció, és érkeztetés). A rendszer teljeskörű API családot is tartalmaz az intézmények gazdasági adatrendszereihez kapcsolódó linkek létrehozásához.

 

Az ALEPH 500 egy hierarchikusan felépített költségvetési struktúrát támogat, sokféle költségvetéssel és költségvetési típussal (pl., ajándékok, ösztöndíjak, osztályok költségvetései). Kifinomult , biztonságos mechanizmus ellenőrzi a költségvetés elérhetőségét globális vagy egyéni szinten. Az ALEPH 500 átvált külföldi pénznemeket a helyi értékre. A számlázási összetevő lehetővé teszi az intézmények számára, hogy ÁFÁs jelentéseket adjanak ki a helyi előírásoknak megfelelően.

 

Jellegzetességei:

  

Megrendelés

 • Tételrekordot hoz létre minden megrendeléskor
 • Megrendelési naplót vezet, melyben megtalálható valamennyi megrendelés, kézbesítési és számlához kapcsolódó tevékenység. A naplóban dátum, idő, és a tevékenységet végző személy neve szerepel
 • Elutasítja a megrendeléseket, ha annak árát nem képes fedezni a költségvetés

 

Számlák

 • Szállítói adatok, költségvetések, vételi megrendelések és érkezési űrlapok érhetők el
 • A számlán szereplő valamennyi megrendeléshez rendelhetők engedmények

 

Reklamáció

 • Elektronikus vagy nyomtatott módon történik a könyvtár által meghatározott paramétereknek megfelelően
 • Automatikusan létrehozza a rendszer monográfiáknál és folyóirat előfizetések első kiadásainál az anyagtípus és szállítási mód alapértelmezett értékeinek megfelelően
 • A könyvtár által meghatározott időközönként hozza létre a rendszer, melyet a szállító és/vagy anyagtípus alapján határozhatnak meg

  

Folyóiratok:

 

A Beszerzések/Folyóiratok modul a könyvtár alkalmazottainak folyamatos elérhetőséget biztosít bibliográfiai és példány adatokhoz, valamint a megrendelések-, pénzügyi állapot- és szállítók adataihoz is. Az alkalmazottak elérhetik a folyóirat adatokat számos, a könyvtár által meghatározott indexponton keresztül, ideértve az SICI, ISSN, kulcsszavak és címeket is.

A rendszer teljes mértékben támogatja a MARC21 szabványt az előrejelzési mintákhoz és bejelentkező figyelmeztetéseket alkalmaz valamennyi kiadványhoz – kivéve a „legkiszámíthatatlanabbakat”. Az új ALEPH 500 vevői importálhatnak már létező bejelentkező mintákat, melyeket más ALEPH 500-as fölhasználók hoztak létre. Mikor ezeket meghatározták, az előrejelzési mintákat könnyedén módosíthatja az atipikus kiadványok esetében.

A köröztetési funkciók között többszörös listák is szerepelnek egy cím egyetlen példányához, valamint a köröztetett tételek keresése a kölcsönzési rendszeren keresztül. Mikor egy kiadvány megérkezett, a rendszer automatikusan kinyomtat egy köröztetési listát azokról az olvasókról, akik ennek a példánynak a köröztetéséhez tartoznak.

Az Aleph500 iterface-ével megfelel az alkalmazott két legjelentősebb köttető programnak, az ABLETM és LARS/LINCPlus programokhoz. Az alkalmazottak létrehozhatnak új tételrekordokat a bekötött kötetekhez, kiválaszthatnak nem kötött tételeket kötésre, beolvaszthatnak egyedüli tételrekordokat az újonnan bekötött kötetekhez, és új vonalkódokat jelölhetnek ki. Az Alep500 automatikusan felújítja a kötésben lévő tételek státuszait. A kötésen lévő tételek vagy egyedüli tételek visszahozatalakor egylépcsős folyamatban jegyzi föl ezt a rendszer. Az előjegyzési adatokat automatikusan felújítja a rendszer, mikor jelentést kap egy bekötött folyóiratról.

 

Jellegzetességei:

 • A példányok behozatala központosítva vagy nem központosítva is történhet
 • Az előfizetési státuszban történt változások (pl., lemondások) automatikusan megjelennek a várt példányok számában
 • Az ALEPH 500 „visszavonhatja” a hibásan bejegyzett kiadványok státuszát
 • A könyvtár meghatározhatja a státusz kategóriákat, mint például, „hiányzik”, „meghibásodott”, „elveszett” vagy „késik”
 • A rendszer automatikusan létrehoz előfizetési státusz üzeneteket az OPAC számára a MARC Előjegyzések rekordokban található 008-as címke kódolt értékevel

 

 

Kölcsönzés

 

A gyors és pontos Kölcsönzési modulunk segítségével a könyvtárosok elérhetnek minden funkciót egyetlen kattintással vagy annak megfelelő klaviatúra paranccsal. Ez irányítja a munkafolyamatot, miközben megkönnyíti a pontosságot és hatékonyságot. A modul rugalmas kölcsönzési szabályzata a könyvtár által meghatározott felhasználói és tételstátuszt, elhelyezést, és egy naptárat vesz figyelembe a lejárati dátum és időpont meghatározásához. Felhasználói tiltások és tételek előjegyzései azonnal ellenőrizhetők, mely az anyag megfelelő kezelését biztosítja.

Integrált készpénzes rendszer teszi lehetővé a bírságok és egyéb könyvtár által meghatározott készpénzes tranzakciók megjelenítését és gyors megoldását. A fizetés teljes és részleges mértéke, vagy elengedése is engedélyezhető az arra felhatalmazott alkalmazottak által. Részletes audit követés teszi lehetővé a készpénzes tranzakciók pontosan ellenőrizhetőségét.

Az Aleph500 engedélyezi a rövid lejáratú kölcsönzés tételek kezelését és ellenőrzését akár 30 perces időszakra is. A fix és gördülő rövid kölcsönzéseket is támogatja a rendszer. A könyvtár szabályzatától függően, a felhasználók előre is előjegyezhetnek a könyvtár által meghatározott ütemtervtől függő tételekre is.

Az Aleph500 Anyag előjegyzés lehetővé teszi könyvtárának, hogy felhasználói félretetethessenek könyvtári anyagokat bizonyos időszakokra. A felhasználók örömére, az Anyag előjegyzés kérelmek elsőbbséget élveznek a hagyományos kérelmekkel szemben, és a kölcsönzés kezdete és lejárata dátumok elég rugalmasak ahhoz, hogy megfeleljenek az egyéni szükségleteknek. Ezen kérelmek a tétel- és felhasználói státusztól függnek.

A Kurzus modul funkcióival elérhetőséget biztosítanak a hagyományos és elektronikus, kurzusokhoz félretett anyagokhoz. Ez a funkció eszközöket tartalmaz a kurzusokhoz félretett anyagok gyűjteményeinek kezeléséhez, valamint a kurzusok olvasmánylistáinak létrehozásához és felújításához. A Kurzus olvasmányok interface, melyet a felhasználó a Web OPAC-on keresztül érhet el, számos indexet biztosít, melyek közt megtalálhatók bibliográfiai adatok, kurzuscímek, kurzusszámok, és az előadók nevei.

Az Aleph500 támogat egy kifinomult Olvasótermi almodult, amely megtalálja a felhasználóknak az olvasóterembe kikölcsönzött tételeket. Ez a funkció kezeli az anyagok áthozatalát a zárt raktárból az olvasóterembe, és az olvasótermen belüli mozgását.

Integrált offline kölcsönzés biztosítja, hogy a könyvtári munka bonyodalmak nélkül haladjon, mégha a szerverkapcsolat megszakadna is. A kölcsönzés és visszahozatal tranzakciói feljegyezhetőek és elmenthetőek egy helyi kliens munkaállomás fájlban.

Az Aleph500 interface-e kapcsolódik a SIP2-vel együttműködő eszközökkel, mint az önkölcsönzési vagy a telefonos megújítás. További linkek is elérhetőek az e-fizetés és RFID működtetéséhez. Az önkölcsönző funkció a felhasználói státuszt ellenőrzi és engedélyezi az anyagok kölcsönzését és visszahozatalát alkalmazottak segítsége nélkül.

Kiterjedt kölcsönzési statisztika és jelentések a szabvány Aleph500 termék részét képezik, és belső használatú statisztikai adatokat is tartalmaz. Az Aleph500 Adatraktár felhasználóinak egy funkcionális jelentési és kérdező környezetet biztosít. Az alkalmazottak a műveleti adatokat, melyek a lehetséges struktúrák jelentéséhez formattáltak, jól használhatónak találják majd. A műveleti adatok és az analízis környezet megkülönböztetésével, a rendszer megkönnyíti a jelentések létrehozását. 

 

Jellegzetességei:

 

 • Támogatja a fénymásolási kérelmeket
 • Teljes mértékben alakítható a figyelmeztetők létrehozása
 • Az import lehetőségekkel egyszerűen hozzható létre a felhasználói rekord más formátumokból
 • A hierarchikus felhasználói rekordok megfelelnek a konzorciumi környezetnek
 • Hálózat nélküli alkalmazások

   

Könyvtárközi kölcsönzés (ILL)

 

Az Aleph500 magába foglal egy teljesen integrált Könyvtárközi kölcsönzési/ILL modult, amely megfelel az ISO 10160/10161 protokolnak és annak társfájljának: IPIG Profile.

A Web OPAC-kal és Kölcsönzés modulokkal integrálva, az ILL szolgáltatások kimenő és bejövő ILL kérelmekkel is foglalkoznak. A felhasználók használhatják a Web OPAC-ot kérelmeik létrehozásához. Ezek megtekinthetőek a rendszer felhasználó segítő lehetőségeivel. Valamennyi kölcsönzési funkció teljesen integrált a kölcsönzés modullal.

Az ALEPH 500 ILL funkciói teljes mértékben integráltak más Ex Libris termékekkel, ideértve a MetaLib és SFX-et. Mikor a felhasználók kérelmeiket a MetaLib és SFX-en keresztül hozzák létre, ILL felhasználókként azonosítja őket a rendszer a felhasználói attribútumaik alapján. A felhasználók kérhetnek anyagokat külső forrásokból, ha közvetlenül a helyi könyvtárukhoz adják le kérelmeiket.

Beépített jelentések segítik a könyvtárat a rendszerben alkalmazott könyvtárközi kölcsönzések hatékony követéséhez.