Rosetta

Az kulturális örökség megőrzésének új eszköze

 

Napjaink dokumentainak többsége digitális úton születik, és az esetek többségében kizárólagosan digitális formában létezik, a régi anyagokat pedig folyamatosan digitalizálják. A könyvtárak és más archiváló intézmények a világ minden táján proaktív módon viszonyulnak a digitális információ megőrzéséhez. Ezen intézmények munkája megsegítése érdekében fejlesztette ki az Ex Libris a skálázható, biztonságos és könnyen menedzselhető digitális megőrző rendszerét, a Rosettát. 

 

A digitális megőrzés kihívásai

 

  • Skálázhatóság: az ugrásszerűen megnövekedett elektronikusan létrehozott vagy digitalizált anyagok számából következően az akadémiai gyűjtemények és nemzeti könyvtárak több millió digitális példányt tartalmaznak.
  • Életciklus: az elektronikus erőforrások rövid életciklussal rendelkeznek. Ezért egy digitális megőrző rendszernek egyrészt biztosítania az új anyagok időnkénti betöltését, illetve az anyagok különböző verzióinak menedzselését.
  • Formátumok: ahogy a digitális formátumok változnak, az intézményeknek el kell érniük, hogy azok megtekinthetőek, meghallgathatóak legyenek a jövőben akkor is, ha maga az eredeti technológia már idejét múlttá vált.

Az Ex Libris megoldása: a múlt, a jelen és a jövő összekötése

 

Az Új Zélandi Nemzeti Könyvtárral közösen kifejlesztett és nemzetközi szinten tesztelt Rosetta lehetővé teszi az intézmények számárra gyűjteményük megőrzését és tovább szolgáltatását a múltban, a jelenben és a jövőben egyaránt:

 

  • Skálázhatóság: elosztott architektúrára épül, mely többféle rugalmas szerverkonfigurációt támogat, így a rendszer skálázható a rendkívül nagy méretű digitális gyűjteményekhez is.
  • Kibővíthetőség: a kötegelt betöltés és többszörös tároló hierarchia biztosítja az új anyagok hatékony és effektív feldolgozását.
  • Rugalmasság: könnyen alkalmazkodik az egyéni igényekhez és kormányzati elvárásokhoz
  • Szabványosság: OAIS modelen alapul és megfelel a megbízható digitális gyűjtemény (TDR) elvárásainak