Primo

Primo  - Find it! Get it!

 
A tudományos információt kereső mai könyvtárhasználók számára több lehetőség áll rendelkezésre, mint valaha. Azok a könyvtárak, amelyek nem felelnek meg a felhasználók által igényelt gyorsaság, könnyed használat, valamint a találatok tárgyi megfelelése kritériumainak, megkockáztatja a lecsúszást.
 
A Primo® segítségével a könyvtárak ismét élre kerülhetnek a találatok és szolgáltatások színvonalának meghatározásában. A Primo felszabadítja a könyvtárakban rejlő lehetőséget azáltal, hogy univerzális megoldást biztosít felhasználóinak a nyomtatott és digitális információs források felfedezéséhez és kézbesítéséhez, formátumtól és elhelyezéstől függetlenül.
 
Termékismertető letöltése (PDF)

Új felhasználói élmény: Élvezetes, gyors és lényegretörő

 
A legfrissebb kereső technológiákból és társadalmi számítógépes paradigmákból merítve, a Primo tovább viszi a keresőkben és egyéb létező online eszközökben rejlő lehetőségeket. A Primo lehetővé teszi, hogy a könyvtárak kihasználják a fizikai és elektronikus információforrások elérhetőségének szolgáltatásában rejlő adottságaikat. A kereső eredményeinek adatait normalizálva és gazdagítva a Primo bőséges és lényeges adatokat szolgáltat felhasználóinak, a helyzetnek megfelelő kézbesítési opciókkal kiegészítve a felhasználó számára.
 
“A formátumok, eszközök, szolgáltatások és technológiák folyamatos gazdagodása teljesen felforgatta annak módját, hogyan szervezzük, hívjuk elő, vagy mutatjuk be könyvtári állományunkat. Felhasználóink egyszerű használati módot, azonnali találatokat várnak, és az Amazon, Google, iTunes színvonalához hasonlítanak minket. Pillanatnyilag rendszereink igen haloványan teljesítenek ezekhez mérten. 
A jelenlegi könyvtár-katalógus nemigen felel meg a keresés, böngészés, és választás feladatainak könyvtáraink egyre gyarapodó forrásanyagai közt.”
 
A Kaliforniai Egyetem részére nyújtott könyvtári szolgáltatásaink újragondolása,
Bibliographic Services Task Force, Final Report: December 2005
 
 

Főbb előnyök felhasználóknak:

 
Intuitív — a Primo gyors, magas relevancia fokozatú eredményeket biztosít, és nem szükséges külön képesítés.
Aktív — a Primo felhasználók nemcsak megtalálják a keresett információt, hanem hozzá is jutnak, az intézményes vagy konzorciumi hozzáférési jogoknak megfelelően.
Szociális — A taggelés, a besorolások és ismertetések támogatják a részvételt és lehetővé teszik, hogy a felhasználók megosszák ismereteiket és bevigyék könyvtári anyagaikat saját személyes kutatási terükbe.
Széleskörű — A felhasználók felfedezhetnek és előhívhatnak számos intézményi forrást, ideértve olyanokat is, amelyek nem tartoznak hagyományosan a könyvtári adatbázisokhoz.
Rugalmas — A felhasználók közvetlenül eljutnak a keresési eredményektől a termék kézbesítéséig; hozzáférhetnek bővített információkhoz, mint ismertetésekhez és ajánlásokhoz; vagy finomíthatják a keresést bővített böngészéssel, taggeléssel, és ajánlott újabb kereséssel.
Hozzáférhető — A felhasználók hozzáférhetnek a Primo rendszeréhez bármikor és bárhol — egy könyvtári hálózaton, egy intézményi portálon keresztül, vagy kurzus irányító rendszerekben.
 

Könyvtári eszközök és alkalmazások felhasználása

 
A Primo beilleszkedik a már létező könyvtári környezetekbe és számos háttér szoftver termékkel – az Ex Libris-től és más könyvtár rendszer szolgáltatótól is – beleértve bármely integrált könyvtár rendszert (Integrated Library System (ILS)), digitális tárhelyet, vagy kereshető távoli forráshelyet. A felhasználói tapasztalatok és a háttér rendszeri infrastruktúra szétválasztásával a Primo optimalizálja a találatokat és kézbesítést valamennyi intézményi forrásra vonatkozóan, miközben ellátja a könyvtárakat egy olyan megoldással, amely hasznosítja a meglévő könyvtári alkalmazásokat, maximalizálja a rendszer rugalmasságát, és minimalizálja a tulajdon teljes költségét.
 
 

Főbb előnyök könyvtáraknak:

 
Megoldás a kezdettől a végig – Az adatok megszerzésétől a találatokon át a kézbesítésig, a Primo kezeli a helyi adatforrások adatainak bővített megszerzését és feldolgozását, a könyvtári eszközök gazdagítását, FRBR csoportosítást, a tartalomjegyzékek névmutatóval való ellátását, a metakeresési találatok valós idejű manipulálását, s végül – a kézbesítést is.
Alakítható – A Primo nyitott szerkezete lehetővé teszi, hogy az intézmények folytathassák a munkát a már meglévő irodai alkalmazásokkal, vagy hozzáadhatnak a rendszerekhez és helyettesíthetik azokat, miközben változatlanul használhatják felhasználói.
Együttesen alkalmazható rendszerek — A Primo támogatja a szolgáltatók közötti együtt alkalmazható szabványokat, mint az OAI-PMH, OpenSearch, OpenURL, RSS, SRU/SRW, és Z39.50.
Könnyű karbantartás – A grafikai kezelési interfészek, statisztikák, és gyors jelentés képességek megkönnyítik a Primo kezelését és konfigurálását, melyek rámutat-és-kattint weboldalakon végezhetőek.
Testreszabható – A Primo számtalan szervezeti ellenőrzési modellt támogat, melyek a teljesen központosítottól az egészében autonóm rendszerekig terjedhetnek. Ezek a modellek lehetővé teszik az intézmények és konzorciumok számára a központilag irányított felhasználói élményt, vagy az egyes intézményeknek engedélyezi az egyedi szolgáltatások alkalmazását.
 

Alma Sárospatak 2015