Ex Libris útnak indította a Kapcsolt Adatok Együttműködési Programját.

Jeruzsálem, Izrael, 2016. január 7.

Az Ex Libris örömmel tudatja, hogy létrehozott egy, a Kapcsolt Adat (Linked Data) technológia alkalmazását a saját termékeiben elősegítő programot. A résztvevők: a Boston College, a University of Oklahoma (USA), a University of Manitoba (Kanada); a Bodleian Libraries (Anglia); az Osztrák Könyvtári Hálózat, az Amszterdami Egyetemi Könyvtár, a svéd Karolinska Egyetem és végül az ausztráliai Queenslandi és Új Dél-Walesi Állami Egyetemi Könyvtárak.

A program egyedi lehetőséget nyújt a résztvevő intézmények számára a Kapcsolt Adatok funkció mindennapokban történő alkalmazására. A program résztvevői olyan intézmények, melyek szeretnének hatással lenni a termék életútjára és fejlesztésére.

Carl Grant, az Oklahomai Egyetem dékánja: „Úgy hisszük, hogy a Kapcsolt Adatok vezetnek a könyvtári szolgáltatások mélyebb integrációja felé.”

Lukas Koster, Amszterdami Egyetemi könyvtári rendszer koordinátor:  „Könyvtárunk fő célja a hallgatók, kutatók és oktatók legrelevánsabb információhoz juttatása – intiutív módszerekkel. A Kapcsolt Adatok funkció nem csak sokkal relevánsabb keresési eredményeket nyújt, de sokkal magasabb minőségű is az általa szolgáltatott információ.  

Prashant Pandey, Queenslandi Állami Könyvtár tartalomfejlesztési igazgató: „Intézményünk nagy reményeket fűz az Ex Libris-szel történő közös munkához, a Kapcsolt Adatok potenciáljának kihasználása fokozni fogja a felhasználói élményt és új, innovatív csatornákat biztosít a tartalmak felderítése és megjelenítése terén.”

Shlomo Sanders, Ex Libris technológiai vezető: „A program értékes lehetőséget biztosít az úttörő intézmények számára az új technológia bevezetésére. Elméleti fejtegetések helyett a Kapcsolt Adatot ténylegesen bevezetjük az Ex Libris rendszerekben. A partneri program segítségével a Kapcsolt Adat létrehozását, menedzselését és hozzáférést tudjuk tesztelni és integrációs pontokat tudunk létrehozni más intézményekkel vagy harmadik fél rendszerével kapcsolatban.